Login/Register
Choose language Svenska

22.3.2017

Framtidens stad: Primo hjälper WICONA att skapa nya möjligheter inom fasadteknik


För WICONA, ett av Europas ledande företag inom aluminiumsystem, betyder nya material nya möjligheter. Genom att anställa konstruktörer som inte kommer från den traditionella konstruktionsbranschen, har de utvecklat en prototyp av en curtain wall utan några rektangulära former, med materialalternativ som trä och polykarbonat och med band med ljusdioder. WICONA valde Primo som utvecklingspartner för att skapa polykarbonatprofilerna i systemet.

Mer funktionalitet inbyggd i fasader

Curtain wall-designen med integrerade lysdioder är en del av nya WICONA WICTEC 50 evo COLLECTION och är ett direkt svar på en trend som rör sig mot mer funktionalitet i byggnadsfasader. 

WICONA:s WICTEC 50 evo COLLECTION möjliggör ett brett spektrum av utformningar och visar att profiler inte alltid måste vara fyrkantiga. Tack vare sex olika profilformer kan arkitekter nu välja mellan att skapa individuella utseenden hos fasadfronter och att ge byggnader ett helt nytt ansikte.

Men det är inte många fasadutvecklare som inser möjligheterna som kommer med nya material och med att använda färger och ljus mer aktivt för att skapa fantastiska arkitektoniska effekter. WICONA ville utmana det här tankesättet och då behövde de en kreativ och erfaren utvecklingspartner.

Skapa framtidens stad

Stefan Schmidt, produktchef hos WICONA, berättar: – Vi tillhandahåller lösningar för att utforma framtidens stad. Vi vill visa arkitekter att vi kan hjälpa dem att förverkliga sina vildaste designfantasier – låta dem leka med färger, skuggor, former och material.  

Curtain wall-designen med integrerade ljusdioder är ett utmärkt exempel på det. Det är också höjdpunkten i WICONA:s nya COLLECTION. Det gör det möjligt att integrera band med lysdioder både invändigt och utvändigt och därigenom att skapa fantastiska indirekta ljuseffekter.

Det perfekta tillfället att presentera det här konceptet på var BAU-mässan i München, vilken låg bara några månader fram. Så vi kände trycket redan från dag ett.

Hitta rätt utvecklingspartner

Christian Mack som är projektledare i utvecklingsteamet hos WICONA i Ulm letade efter en samarbetspartner med kapacitet och kunskap och som kunde arbeta extremt snabbt för att utveckla en helt ny profil. – På Primos hemsida läste vi att de lovade snabba lösningar och snabb framtagning av prototyper och att de hade den expertis inom plastextrudering som vi behövde. Därför bestämde vi oss för att testa om de höll vad de lovade, och det gjorde de verkligen.

I augusti 2016 kontaktade WICONA Frank Henning, Primos key account manager för fönster- och dörrindustrin i Tyskland, och ett möte bokades snabbt in. – Det var tydligt att vi hade hittat rätt person och rätt företag. Samarbetet gick smidigt redan från första början och rollerna var tydligt definierade, säger Christian Mack.

En genomskinlig polykarbonatprofil

För Primo var uppgiften klar och tydlig: Att utveckla verktygen och munstyckena för att skapa en prototypprofil med mycket exakta egenskaper. Profilen skulle tillverkas av genomskinlig polykarbonat eftersom det bakom den ska sitta en rad ljusdioder som ska smälta ihop till ett enhetligt ljusband. Därför måste materialet optiskt kunna sprida ljuset på precis rätt sätt, oberoende av ljusfärgen. Samtidigt måste profilen kunna stå emot väder och vind under lång tid och slutligen även uppfylla stränga brandföreskrifter.

Leverera utifrån en tight tidsplan

Från förstudie till första ritningar och slutligen en fullt fungerande prototyp var deadlinen extremt tight: mindre än 12 veckor. Normalt kan bara tillverkningen av extrusionsverktyg ta så lång tid, men Primo använde alla sina resurser och tog fram lösningen och verktygen inom tidsramen. Till exempel tillverkades verktygen i Finland. Det betydde att modellen kunde tillverkas i tid och WICONA kunde visa den för arkitekter på BAU i januari 2017.


– Vi fick precis det gensvar vi hade hoppats på. Alla arkitekter som såg modellen sa ungefär samma sak: att vi har visat dem vägen till framtiden. Det har varit en riktig vändpunkt, avslutar Stefan Schmidt.

Nya WICTEC 50 evo COLLECTION var en stor succé och har gjort att WICONA har bestämt sig för att implementera alla designer som visades på mässan i sin produktportfölj – ett system som kommer att förändra hur våra städer ser ut och fungerar i framtiden. 

Det är så WICONA bygger framtidens stad. 

För mer information, gå till: www.wicona.com

SENAST NYTT

Få tillgång till våra kataloger över standardprofiler

9.11.2017 - Få tillgång till våra kataloger över standardprofiler

Ibland är en redan befintlig profil precis vad du behöver för dina produkter – i stället för att behöva ta fram verktyg och nya mönster kan vårt sortiment av standardprofiler göra jobbet åt dig. Om du har tillgång till vår produktkatalog online kan du söka igenom våra standardprofiler och hitta det som passar dig.

Läs mer
Nyhet! Nu finns vår produktkatalog online

28.6.2017 - Nyhet! Nu finns vår produktkatalog online

Nu lanserar vi vår nya online-produktkatalog som till att börja med innehåller standardprofiler från vårt medicinska affärsområde.

Läs mer
Framtidens stad: Primo hjälper WICONA att skapa nya möjligheter inom fasadteknik

22.3.2017 - Framtidens stad: Primo hjälper WICONA att skapa nya möjligheter inom fasadteknik

WICONA kontaktade Primo i augusti 2016 och hade en mycket tydlig fråga och en mycket tight deadline: Kan ni utveckla och tillverka prototyper för en helt ny polykarbonatprofil för ett banbrytande fasadsystem? Och just det, kan ni göra det på mindre än 12 veckor, inklusive verktyg? Vi svarade ja.

Läs mer
Vår årsrapport för 2016 är snart klar – få den före dina kollegor

22.3.2017 - Vår årsrapport för 2016 är snart klar – få den före dina kollegor

Primo Group kommer snart att släppa sin årsredovisning. Vi är glada att kunna rapportera att vi har lyckats öka både vår försäljning och vår vinst avsevärt enbart tack vare organisk tillväxt.

Läs mer
Primo ställer ut på ELMIA Subcontractor

31.10.2016 - Primo ställer ut på ELMIA Subcontractor

Möt oss på norra Europas största fackmässa för underleverantörer i tillverkningsindustrin

Läs mer
En cool presentation på Chillventa

5.10.2016 - En cool presentation på Chillventa

Primoprofiler finns i många hushållsapparater som kylskåp, luftkonditionerare och kylare – och spelar också stor roll i många kommersiella kylprodukter. Chillventa, den världsledande mässan för kyl och frys, är en naturlig plats för oss att ställa ut på. Kom och träffa oss i Nürnberg!

Läs mer